H. Martinuskerk

Etten

Historie

De eerste gegevens dateren uit het jaar ca. 950. Naast de hoofdkerk van aartsdiaconaat Emmerik bestonden er 11 bijkerken, waaronder in Etten. Het oudste stenen kerkgebouw dat bekend is was rond 1010. Dit is nu de hervormde kerk. De eerste schriftelijke vermelde priester dateert uit 1218, Herimannus van Etthen. In 1320 is de eerste schriftelijke vermelding van de kerk in Etten.

Tijdens de onderdrukking van het katholieken rond 1600 werd het kerkgebouw overgenomen door de gereformeerden. De katholieken vervulden daarna hun godsdienst op de kastelen van Bergh en Anholt.

De talrijke St. Maartenskerken in deze streek verwijzen naar de Franse invloed op de verbreiding van het christendom in deze streek , want St. Maarten (H.Martinus, bisschop van Tours) was de nationale heilige van het Frankische Rijk. Zo ontstond dus rond 1800 ook de naam van onze H. Martinus parochie. In 1820 werd een nieuwe kerk gebouwd een z.g. waterstaatskerk onder architectuur van architect M.H. Conrad.

De huidige H.Martinuskerk werd in 1924 gebouwd, onder architectuur van Joseph Cuijpers, waarna in 1926 de waterstaatskerk werd afgebroken.